Energiveven logo
Horzmenu

Lag en solfanger (praktisk oppgave)

Oppgaven er laget til naturfag 8-10 trinn og er en fin oppgave knyttet til temaet fornybare ressurser. Sola er jordas viktigste energikilde. Uten sola hadde det ikke vært liv på jorda. Mange tror at solenergi vil bli vår viktigste fornybare energikilde i framtida.Hjemmelaget solfanger i bruk

Innledning
Bølgeenergi, vindenergi, vannenergi og bioenergi – alt har sitt opphav i sola. Hvert sekund sender sola oss store mengder lys og varme. Sola tilfører jorda så mye energi at det dekker menneskenes energiforbruk 15 000 ganger. Når solenergi brukes direkte til oppvarming eller for å lage elektrisitet, regner vi den som en egen fornybar energikilde. Det finnes mange typer solfangere. Noen er bygd inn i taket eller veggen og kan brukes til å varme vann som sirkulerer rundt. Ved hjelp av linser og speil kan man samle solenergien, slik at solenergien blir til elektrisk energi. Solcelle-teknologien er en annen måte å lage strøm på. I denne oppgaven skal du lage en enkel solfanger.

Arena
Solfangeren er lettest å lage inne, men må brukes ute når det er klarvær og sol.

Utstyr
Saks
Lim
Kartong, 80 x 100 cm
Aluminiumsfolie
Strikkepinne

Kommentarer og faglige tips

Du kan også lage en solskjerm av en gammel paraply som du kler innvendig med aluminiumsfolie og setter i bakken skrått mot sola.

Det er viktig å beregne litt god tid når man skal grille på solgrill. Grillingen tar litt tid.

NB! Fjern grillen fra sola når du er ferdig, den kan utgjøre en brannfare når den brukes ute i naturen.

Gjennomføring
Tegn en sirkel på kartongen. Diameteren skal være 80 cm.

Tegn inn radien på sirkelen, og klipp etter streken du har tegnet.

Kle skjermen innvendig med aluminiumsfolie og brett den slik at den danner en rund skjerm.

Sette sammen strikkepinne og solskjerm som vist på bildet.  Posisjonen til det du skal grille skal være mest mulig i sentrum av solskjermen.

Fest til slutt på en pølsebit på spikeren og grill pølsa til den er gyllen og brun.

 

 

 Tilbake